onsdag 30 november 2011

C & R


Vi synar det i bland infekterade ämnet C & R.
- Många är kommentarerna på landets hemsidor då någon har avlivat sin fisk och dessutom valt att tillsammans med sin fångst synas på bild. Men vad är rätt och vad är fel egentligen?
Vi på Scandinavianfishing tar inte på oss att vara några direkta föredömen i denna sakfråga, utan vi vill bara samla upp olika människors åsikter och även klargöra vad som realistiskt lagligt, kan vara det rätta – etiken och oskrivna lagar kan säkert påvisa något helt annat. Debatten kan säkert fortsätta hur länge som helst.-
Vissa normala fiskarter väcker större debatt än andra även utrotningshotade arter till exempel - det finns ingen urskiljning i denna fråga och i vissa fall kan man även misstänka den vanligt folkliga avundsjukan.-
Åsikterna bland många fiskare går ordentligt isär och på vissa frekventa fiskeplatser blir stämningen i bland folk ordentligt infekterad. -
Men egentligen med strikta gällande regler ska det inte kunna vara några oklarheter, så att missförstånd i det ämnet kan göras gällande. Om reglerna säger att tillämpningen av C&R ska vara hundra procentig, då finns det naturligtvis fog för tillrättavisningar.
Våra medarbetares syn på C&R. Vi på Scandinavianfishing har samlat några av våra medarbetares syn på det heta ämnet - Catch and Release. - Vi vill att så många som möjligt av våra läsare skickar in sina synpunkter till oss.
Håkan Larsson börjar med sin syn på saken.
Slå ihjäl eller släppa tillbaka? Ja, det är frågan som har delat sportfiskarland i två läger. Här är min syn på denna fråga. Förutsättningar för artbestånd i olika typer av sjöar - En näringsrik(eutrof) sjö producerar mellan 20-25 kg per ha och år.
Exempel på sådana sjöar är de grunda vassrika sjöarna i jordbruks- och slättlandskapen. Även de större dammsjöarna i de nedre regionerna av älvsystemen är mycket näringsrika.
En näringsfattig(oligotrof) sjö producerar betydligt mindre mängder fisk (1-10kg) per ha och år. Fjällvärdens vattensystem tillhör ofta dessa.- Slutsatsen av detta ur sportfiskesynpunkt är att de näringsrika sjöarna tål ett större uttag av fisk.
Moral och Etik?
För enkelhetens skull koncentrerar jag mig på diskussionen kring gäddan som blivit en infekterad historia. Från de fanatiker som släpper tillbaka all sin fångade fisk till de som tycker att en bra gädda är en död gädda är steget långt.Men vad är rätt och vad är fel?
Jag har själv fiskat otroligt mycket gädda och släppt tillbaka allt jag fångat men jag har även slagit ihjäl gädda för att tjäna någon krona då a-kassans pengar inte räckt till.
Jag har fångat gäddor som tidigare släppts tillbaka som borde slagits ihjäl då de under längre tid magrat med gälarna söndertrasade och sakta men säkert gått sin död till mötes.
Jag har även sett gäddor som någon slagit ihjäl och bara slängt upp i skogen. - Rätt eller Fel? Jag kan förstå tänkandet i gäddklubbens fall då de från en buske invid Lödde å koncentrerat tittar på flötet i sin hölja på jakt efter sin drömfisk får rapporten att ett gäng från storsloken tagit upp 15 storgäddor och avlivat dessa.
Jag förstår även de som fått sin älvsträcka med fina öringar och harrar förstörda av ett kraftverksbygge med en explosion av gädda i dammagasinet som resultat.
Varje fiskare har sin syn i denna fråga och det får man lov att respektera. Om en fiskare vill slå ihjäl all fisk han fångar så är det upp till honom att ta det beslutet bara han följer fiskevårdsområdets regler.
Likaså om den fisk som fångas släpps tillbaka ska ingen behöva få på skallen för det.-Kontentan av denna debatt är att det förmodligen finns lika många rätt och fel som det finns sportfiskare.
Mattias Furuskog.
C&R har som sagt diskuterats fram och tillbaks hur många gånger som helst. Själv förespråkar jag denna metod. Om allihop använder sitt sunda förnuft så borde dom flesta förstå att C&R behövs.
Sportfisket växer fortfarande och idag är det riktigt många som bedriver fiske i olika former. Så om vi ska få ha kvar ett bra och funktionellt fiske i framtiden måste vi bedriva C&R.
Annars kommer fisken mer eller mindre ta slut. - Att vi som fiskar kan rubba bestånd rår ingen tvivel om. Jag har själv sett öringstjärnar som var full i öring blivit utfiskad genom åren. Och idag finner man bara abborre i dem tjärnarna.
Man behöver inte bli en överdriven C&R galning som hoppar på allt och alla som har tagit upp en fisk. Detta fenomen har jag sett på olika forum. Vi fiskar ju oftast för att få med oss någon matfisk hem. Man ska ha i tanken att inte släppa tillbaks en fisk som skadats och förmodligen inte kommer att överleva.
Ska man släppa tillbaks fisken ska man se till så den tar så lite skada som möjligt. Allra bäst är så klart att inte plocka upp den ur vattnet, utan kroka av fisken direkt i vattnet. Vid vägning finns det olika vågnät som blöts och som skonar fiskens slemskikt.
Det finns mängder med olika verktyg som gör det lättare och smidigare att bedriva C&R. Man skulle kunna skriva en hel artikel om hur man ska tänka och gå tillväga när man ska bedriva C&R. Men det är inte meningen med denna artikel tror jag. - Men det jag menar lite kort är att använda sunt förnuft när ni är ute vid vattnet.
Man behöver inte plocka med sig en hel plastpåse med röding, harr eller liknande. Det är klart att vi kan rubba bestånden. Jag vill att mina barn och barns barn och så vidare ska kunna erbjudas ett liknande fiske som vi har nu. Dom ska inte behöva stå i en Put and Take pöl och nöta. Vad tycker ni?
Jonas P tycker till !
Personligen tycker jag att det är var och ens ansvar vad den gör med fisken som fångas, men görs det på rätt sätt så förespråkar jag C&R. Det är det sunda förnuftet som får avgöra i frågan då man fått upp sin fisk, vad ska man göra med den? Äta eller slänga om den dödas?
Magnus Eriksson.
Jag har en hel del dubbelmoral i den frågan, beroende på fiskart, när det gäller fisk till exempel gädda som jag inte äter, då tycker jag det är bra med C & R. Får jag en gädda på 7 kilo, sätter jag gärna tillbaks den efter vägning och foto, så att jag eller någon annan kan få den när den väger 10 kg.-
När det gäller exempel röding, öring, gös, så tar jag hem vad jag och familjen äter, resten får simma vidare. Det handlar mycket om sunt förnuft och frihet under ansvar.
I dag finns fina kameror och bra vågar om man vill dokumentera den fisk man får upp, så att man kan dela med sig av upplevelsen efter ett fiskafänge.
Vi tackar våra medarbetare för deras synpunkter !
/Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar