tisdag 29 november 2011

Ljusnan laxens framtid ?

Denna artikel är egentligen en favorit i repris. Den är lika aktuell i dag som när den publicerades för några sedan på scandinavianfishing.
Romantikerna får nog finna sig i att äta djupfryst lax uppe vid Laforsen, de närmaste århundraden ? Det är nog förmodligen i denna förädlade form som den lyckas ta sig upp till de uråldriga lekområdena.
Tidigare har det varit en het debatt angående Ljusnans laxar och havsöringar möjlighet att få fritt vandra upp i Ljusnandalen. Av någon okänd anledning har denna debatt tystnat ?
Vi vill därför föra denna debatt vidare och vi vill att våra läsare kommer med kommentarer i detta ärende. Nedanstående artikel har legat på våra debattsida, sedan vi startade scandinavianfishing - tyvärr har ingen läsare kommenterat det hela, som vi dessutom anser är oroväckande.
Men många av dessa debattörer har förmodligen varit vanliga yrkesdemonstranter - som hoppar på detta begrepp bara för att skapa sin egen publicitet. Att dessa herrar aldrig har sett eller haft erfarenhet angående anadrom fisk - är i alla fall ett som är säkert !Med denna nyrenoverade artikel hoppas vi på att frågan väcks upp igen . . ?
Vi har under de senaste åren i bland annat LJP, kunnat läsa artiklar gällande Ljusnandalens kommunalråd som propagerar för att vandringsfisken ska få fria vägar att vandra sin uråldriga väg upp till slutstationen, Laforsen.
Många har även inläggen varit från olika debattörer angående fiskvandringsvägar och teorier om hur vandringsfisken i dagsläget ska få tillträde till sina gamla reproduktionslokaler.Nere vid Ljusnefors kraftstation träder även fiskmästare Uppman fram med en fiskebiolog i ryggen, som naturligtvis anser att faran för smittspridning av fisksjukdomar skulle vara överhängande för andra fiskarter.
De hänvisar även till signalkräftans smittspridning i diverse Svenska vatten.Ja - Vi kan rada upp många exempel på " riktigt tunga instanser " som definitivt inte vill ha tillbaka laxen till sin gamla reproduktionslokaler.
Vi ställer oss några enkla frågor till denna komplicerade härva som stinker av populism från gräsrot till politisk elit:- Vad vill man med de få laxar, som mot all vett och sans, kanske skulle kunna hitta fram till Laforsen. Man kan väl inte bygga laxfisketurism kring en eller två laxar?- Hur många laxar räknar "förståsigpåarna" kan komma fram till Laforsen?
Hur ska man dessutom kunna utveckla ett sportfiske efter laxen i nätkulturella Ljusnandalen?- Finns det rimliga utsikter att med kraftbolaget bygga fungerande vandringsvägar som gör att laxen kan komma förbi befintliga kraftverk?
Är det någon som verkligen förstår vilket tidsperspektiv det handlar om för att genomföra detta?- Vad får detta kosta? Tror inte att ljusnandalens fiskevårdsområden har ekonomi för att genomföra en dylik satsning?
Kan det med hjälp av EU, finnas bidragspengar som skulle täcka detta projekt?- Vad skulle man få betala till kraftbolagen för dess förlorade intäkter i Gwh, då vattenspillet skulle bli betydande för att laxen ska hitta sitt lockvatten?
Den tillbakavandrande laxen är för närvarande antalsmässigt inte tillräcklig för att kunna fylla sina gamla lekområden.- Var skapar man den genbanken, för en ökad laxreproduktion, som kanske måste röra sig om minst, två till tre hundra ton återvandrande laxar.Ja..det var några punkter.
Men undertecknad är inte fientligt inställd att vandringsfisken ska kunna komma tillbaka, tvärtom - bara ganska säker på att detta är ogenomförbart inom rimlig tidsålder.De stackars laxar som de kommande åren kan tänkas komma till Laforsen, kommer säkert att vara frysta och bekvämt åka lastbil dit.En av våra läsare hade egentligen den optimala mest tidsbesparande lösningen angående fiskvandringsvägar - ett tunnelbygge från Orsjön och ut i havet vid Ljusne:-)
Från Orsjön skulle då laxen ha fri lejd upp till sina reproduktionslokaler i strömmarna uppe vid Laforsen. Vi kan även bara spekulera i vad Fortum skulle säga, då detta blir presenterat. Dessutom om den fakturan på tunnelbygget, skulle hamna på Fortums bord.Nu hoppas vi på att våra läsare kommer med synpunkter på denna viktiga fråga.
Egentligen vill ju alla ha tillbaka Ljusnan som den en gång var. Men tyvärr har vår välfärd blivit uppbyggd på bekostnad av våra naturresurser- att återskapa dem är inte helt så enkelt. För det krävs att kraftverken rivs och ersätts med annan kraft. Att fisket i havet begränsas. Att regler och urgamla fiskerätter beträffande laxfiske ses över.
/ Peter.

3 kommentarer:

  1. Det finns en forskar rapport gjord i denna fråga. enligt denna är det fullt möjligt att få upp 2500 lax om jag minns siffran rätt ända upp till laforsen,och enligt samma rapport skulle det övriga fisk beståndet i ljusnan öka med 10ggr om man bygger fungerande fisk passager...

    SvaraRadera
  2. Hej peter!
    Bra att du väcker denna fråga.
    Denna artickel väckte en del tankar hos mig.
    Som stefan skriver finns det flera lösningar att tillgå när det gäller att få laxen upp i älven och nej, man behöver inte riva några kraftverk.Det finns mycket stor kunskap att tillgå i detta ämne och det innebär inte stora vattenförluster för kraftbolagen, och även om det skulle innebära förluster i GW för kraftbolagen så är det kraftbolagen själva som ska stå för dessa kostnader, inte någon fiskeförening.
    Tidsperspektivet är inte intressant i denna fråga, man kan väl inte säga att vi skiter i avveckla kärnkraften nu, det tar ju i alla fall 200000 år innan uranet är borta, eller vi skiter i att betala av vår statsskuld den blir ju i alla fall inte betald under överskådlig framtid..
    Vad får det kosta? poluters pays principen gäller, alltså kraftbolagen skall stå för denna kostnad,ljusnandalens fiskevårdsområde kan behålla sina slantar och lägga dom där dom gör nytta.
    Att återskapa ljusnan som den en gång var är som du skriver i det närmaste omöjligt, MEN
    betyder det att man ska lägga sig platt och ge upp hela älven till fortum?
    Nej det tycker inte jag, om man till en början ser till att Fortum följer det vattendomar som finns idag är mycket vunnet,varje enskild liten förbättring av vattenföring,lekbottnar,vandringsvägar,mm är ett litet steg i rätt riktning om man tycker om levande vattendrag och biologisk mångfald i vattendragen.

    Älven ljusnan framtid kommer inte avgöras i en enda superlösning som gör att allting löser sig över en natt, utan kommer att avgöras av en rad olika kamper på Eu nivå,regerings nivå, kommunal nivå, medborgarnivå och faktisk också på denna nivå som du och jag befinner oss genom att skriva på denna blogg.

    Ska man bara ge sig in i strider som man vet att man vinner?
    Vill man ha Levande älv i Ljusnandalen igen så menar jag att man måste ge sig in i kampen oavsett förmodad utgång.
    Att bit för bit återerövra älven ur vattenkraftens grepp, även om framtida generationer får ta över kampen som kanske aldrig kan vinnas..
    Och visst, det blir inte mycket fisketurism med 2 laxar i Laforsen, men om vi kommit så långt att 2 laxar återvandrat till laforsen har vi enligt mig vunnit en delseger, och varför stanna där?
    Vi kanske inte lever då men jag ger mig tusan på att det kommer finnas eldsjälar då också som knyter näven i byxfickan och siktar 202 laxar nästa år..


    MVH jonas Nordström

    SvaraRadera
  3. Riktigt bra skrivet Jonas. och det ska enligt nuvarande EU beslut har sverige på sig till 2020 eller om det var 2021 att se till att det finns passager som fungerar förbi VARJE kraftverk förbi varje liten damm!Görs inte detta kommer landet få massor med miljarder i böter! och som Jonas skriver ska kraftbolagen betala för det dom förstört och i min meningen vandaliserat för det är just så dom arbetar som vandaler. Få det som för kommer vi aldrig få det, men vi hoppas på att få det bättre! och enligt mig är några hundra laxar ända upp till laforsen mer värt än 50 000 lax i mynningen........

    SvaraRadera