lördag 6 april 2013

LIVSVIKTIGT - Söderhamns Kuriren!

Slutet på förra veckan så gick jag med på att göra en Intervju om mitt liv med "Söderhamns Kuriren". Reporter och fotograf var LARS EDLING. Så här lyder reportaget:)
 
 
"KOMMENTARER OCH BLICKAR skar djupa sår. Tunga tankar malde. Men Andreas Sten SADE IFRÅN TILL MOBBARNA till slut. Med hjälp av stöd från vänner stängde han ute det dåliga och släppte in det positiva i livet. Nu är han fiskeprofil som törs ta plats och som drömmer om en framtid inom fiske-tv.
- Det här känns som mitt år!"
 
NU KOMMER ANDREAS TID!
 
"Jag skiter i vad ni säger. Så sade jag och det var det bästa jag gjort. När man slutade bry sig, den känslan var så jäkla grym, säger Andreas Sten och tar på solglasögonen mot solen som skjuter solkatter via det forsande vattnet.
 
Nu, våren 2013, är det svårt att tänka sig att 18-åringen som med ett rykande färskt körkort i fickan nyss parkerat bilen vid Ljusne Sportfiskelubbs lokal, länge kämpat mot mobbningen som stukade självkänslan och gjorde livet svåruthärdligt.
 
Han har tagit ut riktningen för sitt liv - rakt fram - och därför kan han backa och berätta om den svåra tiden i högstadiet och som kostade ett skolår. Några andra elever tog sig rätten att trakassera Andreas Sten och de förstörde hans högstadietid.
 
- Det gick inte en dag utan att jag fick höra skit om hur jag såg ut eller vad jag gjorde. Och det var blickar som knivar i låren, säger Andreas.
 
HAN BERÄTTAR OM MÖTEN där han satt med sina föräldrar på ena sidan och skolan på den andra, utan att det blev någon ändring. Så kom året i nian - det jobbigaste han varit med om.
- Självkänslan försvann helt, jag kände inte att jag kunde någonting. Man hade självmordstankar och även om man inte tänkte göra det så fanns de där tankarna. I nian kände jag mig helt själv. Till slut gick det inte längre. En dag hände något drastiskt men konkret. Något som inte alla möten klarat av, starten på en förändring. Andrea Sten lämnade skolan.
 
- Jag slängde igen dörren och kom inte tillbaka. Jag fick gå om ett år och det valde jag själv, säger han medan han spanar ut över älven.
 
Ner mot skorstenarna i Vallvik och upp mot kraftverket som hindrar det vilda vattnet. Det som har blivit Andreas Stens hemmaplan. Han säger att han inte har några problem nu att prata om den tuffa tiden, att den rent av gjort honom starkare. Orden forsar ur honom. När han får frågor om fisket är det som att öppna dammluckorna till själva självkänslan. Han pekar ut bästa platserna för Öring, berättar om flugval och var han fick sin 15-kiloslax.
 
Det var till älven han sökte sig när han smällt igen skoldörren!
 
- DE RETADE MIG för att jag bara var nere vid älven, för att jag inte hade något liv. Men det här är mitt liv. Om jag inte haft fisket så vete fasen om jag suttit här idag, säger Andreas Sten.
 
En älv är alltid öppen. Öringen, Laxen och fiskekompisar i alla åldrar fanns där ingen bryr sig om utseende och vikt - möjligen på fisken. Där fick den mobbade bli en i gänget, till och med lite bättre på fiske än de flesta. Han började också att blogga om sitt fiske och fick framgång och vänner den vägen.
 
- När man känner att man kan någoting så känns det bra och ALLA kan någoting.
 
De nya, ett år yngre klasskamraterna, slöt också upp bakom honom. Några små bäckar blev tillsammans en kraft som fick Andreas Sten att säga ifrån.
 
- Till slut. Jag kände så mycket stöd bakom mig. Nu bryr jag mig inte om någon säger något. Det kanske många säger, men jag gör det verkligen inte. Han berättar om vuxna som inget förstod och andra som förstod allt. Föräldrarna fanns hela tiden med som starkt stöd, andra bidrog med små medel.
 
- Bara att någon frågar hur det är. Det är guld värt.
 
Han sätter upp solglasögonen på kepsen, där det står " Andreas Riktiga Sten" broderat. Ordet "Riktiga" lade han själv dit för att ordna en ny Facebooksida när någon saboterat genom att hacka hans gamla. Skrattar bäst som skrattar sist - nu är det just Andreas Riktiga Sten som utgör en del i namnet på en blogg som blivit utsedd till tredje bästa fiskeblogg i en tävling anordnad av företaget "+FishEco".
 
- Jag har bara bloggat i ett år så det är känns stort att slå de som gjort det i tio år. Bloggen betyder mycket. Skriv det DU tror på så blir det bäst, inte vad andra tycker. Var dig själv!
 
ÄNNU MER KREATIVITET UT och självkänsla in kom med en medverkan i fiske-tv för TV4. Då träffade han programledaren Johan Broman som blivit en vän och en inspiratör. Planen är att komma in på sportfiskegymnasiet på Forshagaakademin.
 
- Fiske-tv, det skulle jag verkligen vilja syssla med i framtiden. Det är långt dit, men man vet aldrig.

Andreas Sten är även aktiv på Facebook, säger vad han tycker och ger kritik lika gärna som han tar. Nu törs han synas och ta plats. I Februari startade han en Facebooksida där man kan följa hans kamp med att gå ned i vikt. Hans vikt har egentligen bara varit problem för andra, men med 17 centimeter kapade från midjemåttet gå allt lättare.
 
- Ska jag vara helt ärlig så trivs jag med mig själv. Men visst orkar jag mer än tidigare och målet är att väga mindre än i dag. Känslan när kläderna är för stora är skön. Litet för världen men så grymt stort för mig!
 
MEN VÄRLDEN kan nog påverkas av Andrea Stens resa. Dels är han nu mera en fiskeprofil som redan fått ett 50-tal samtal från fiskare som vill ha expertens hjälp. Men han har även börjat att få frågor från andra ungdomar som har det tufft i skolan. Möjligen vet han inte om det, men många yngre beundrar hans sätt att vända livet från dåligt till bra.
 
- Det har inte varit något lätt resa, det säger jag. Kan jag vara inspiration så är det skönt även om det inte är det viktigaste. Mitt tips är: Var dig själv. Och om ni har stöd: Säg ifrån, visa att ni inte bryr er.
 
Inget fiske den här dagen, men gårdagen gav två Öringar och en Lax. Den dagliga promenaden tänker han däremot ta. Andrea Sten kramar bilnycklarna - för en 18-åring som att ha friheten i handflatan.
 
Vårsolen värmer, öringens bästa tid kommer. Han kisar mot ljuset.
 
- Nu är det grymt bra. Så jäkla skönt med många vänner som inte skulle tveka att rycka in. Jag sa till mig själv på nyårsafton att det känns som att det blir MITT år. INGEN ska få förstöra!!

Text och Foto LARS EDLING!
 
 
Ha de gött!:D
 
 
 
 
 


1 kommentar: