tisdag 8 maj 2012

Fortum måste börja ta ansvar!

Klumpströmmen i närheten utav Bollnäs är nu nästan helt torrlagd. Där ska Harren kunna leka, men det kan dom INTE nu. Vattennivån har minskat avskyvärt, man känner inte igen sig när man kommer dit.
- Jag vart nästan gråfärdig, säger Thomas Larssom som varit där och kollat idag.

Vem fel är det att det är så här då? Jo det kan jag säga er. "Fortum". Tack vare alla kraftverk som finns i Ljusnan och runt om. Nä, nu MÅSTE ni börja ta ansvar Fortum. Så här får den fan inte se ut.

Vi "Sportfiskare" kanske ska torrlägga era kaffekoppar och vattenledningar. Då kanske ni börjar förstå vad som händer med våra vatten i Sverige.

Bilden säger mer än tusen ord. Men om det skulle vara rätt tappning utav vattnet så skulle det inte alls vara några problem. Men nu är det ju inte det, och då ser det ut så här.


Fruktansvärt! Nä, nu får ni börja visa att ni också bryr er om Naturen och inte bara om att "Tjäna" pengar på ett "Grönt" sätt. Haha patetiskt.

MVH Andreas "Riktiga" Sten.

6 kommentarer:

 1. Tjena!

  Jag brukar fiska i dessa strömmande vatten väldigt ofta, senast i söndags faktiskt.
  Kan inte annat än hålla med om att det ser förjävligt ut med denna tappningen på vatten! Fisket brukar vara riktigt bra i bollnäs strömmar men ser det ut såhär kommer man förstöra allt snabbt speciellt nu när man inte får fiska i alla strömmar för att freda fisken, men varför freda den när det ser ut såhär...
  Tänkte på det, pratade med bollnäs kommun om vattenföringen här och enligt dom ska vattennivån inte störas så hårt i bollnäsströmmarna då Fortum tar vattenkraften genom nergrävd turbin och därmed ska det alltid tappas vatten till fisken!
  Förjävligt..
  /Björne

  SvaraRadera
 2. Tjenare! Okej, ja det ser för jävligt ut, men vad kan man göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   I den här situationen tycker jag kommunen mfl som tex älvräddarna borde kunna påverka mer. Tex vandringstrappan högst upp vid kraftverket går inte att nå vid låg vattenföring så ett minimikrav på hur mkt vatten dom får släppa borde skrivas.
   Säkert jävligt svårt att driva igenom men just bollnäsströmmarna tycker jag är en stor del för Bollnäs för det är ganska unikt att ha sådana vatten mitt i stan.
   Björne

   Radera
 3. Björne som upplysning tyvärr är det här ingen ovanlig syn i denna ström om våren. 0,25 kubik tappas det vinter som vår tills den 15e maj då sommar tappningen kommer igång. tyvärr bryter fortum inte ens mot lagen! dom får gör så här tack var en uråldrig vattendom................

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan, måste säga att det låter förjävligt! När jag pratade med komunen verkade dom ganska mån om detta fiskevatten och att Fortum tillåts släppa så lite vatten är bedrövligt.. Speciellt klumpströmmen som ska vara någots slags uppväxtområde dessutom, de andra strömmarna har ändå dugligt med vatten.
   Kommunen mfl borde trycka på här, sist jag såg vandringstrappan högst upp vid kraftverket var den inte användbar heller dels pga vattenföringen.. Skrämmande att det går till såhär när man värnar om hållbar utveckling..

   Björne

   Radera
 4. Att det finns lite vatten längre ner kan man tacka galvån för annars skulle det se lika ut där:/. dom är mån om det så mycket det går..... men när folk inte vet hur det ser ut är det svårt att göra skillnad.... Lokal tidningen är inte mycket att hoppas på då den styrs av folk som ligger skedd med gubbarna på fortum........

  SvaraRadera