fredag 22 juni 2012

Fortum | Vakna förfan!!!!!!!

Laxfisket kan vara förstört för i år i Ljusne, det går vatten i luckan på den norra sidan. Fortum är tvungen att "spilla" vatten i luckan pga av att en "Transformator" i turbinen är tydligen trasig. Jag har hört från ganska säkra källor att den kommer INTE att lagas detta år. Fortum sätter Laxsäsongen på spel.


Ja, luckan går för fullt i Ljusne just nu. Många säger och tror på att det är pga av allt regn som har kommit upp över vårat vackra land. Men jag har helt andra tankar.
Dom närmsta kilometrarna från Ljusnans mynning så finns det tre stycken kraftverk som förstör miljön så otroligt mycket. Om vi säger att det går 300 kubik i det tredje kraftverket så måste dom ju självklart släppa lika mycket i det nedanför, annars blir det ju översvämning, samt lika mycket i det första kraftverket
.
Men nu är det så här att i det nedersta kraftverket så kan dom bara släppa 220 kubik som max pga av att en transformator är trasig. Så vad händer med dom resterande 80 kubik? Jo, dom kommer att spillas i någon utav dom fyra damluckorna, och det är ett rent helvete att försöka lura någon Lax på "Notholmen" när någon utav luckorna går. Går det tillräckligt i någon utav luckorna så ställer sig allt Lax samt Öring där för att det vattnet är det mycket mer "Syre" i plus så  blir det en mer naturlig fors. Då är det väldigt svårt att lyckas få någon Lax på den södra sidan.

1. Fiskarna föredrar den mer "Naturliga" forsen, så därför så finns det inte många Laxar och Havsöringar som väljer att stå i "Turbin" strömmen. Så det blir väldigt svårt att försöka lura någon till hugg. Men det är klart att det går, men mycket svårare.

2. Det blir sådant "Skit" vatten så det nästan är omöjligt att komma ner på djupet pga att det går för hårt vatten om den närmsta luckan är öppen. Eller så blir det sådant "Sjunk" vatten så att grejorna drar direkt ner till botten nästan innan man har hunnit att kasta ut.


Men varför kan inte Fortum släpppa mycket vatten på natten och kanske sänka vattennivån någon decimeter så att luckan får vara stängd minst ett par timmar alla fall. Så det får gynna oss fiskare lite, för Fortum förstår inte bara för oss fiskare. Utan även "Turismen" för folk som kommer till Ljusne kommer troligtvis för att fiska eller kolla på fisket.

Man kan säga att det är fisket som har satt Ljusne på kartan för tillfället. Men Fortum förstör just nu Tursimen, SportfiskeTurismen!!!


Det kostar 400 kr om dagen för att fiska på "Notholmen" på flugsträckan. Säger vi att det går vatten i någon utav luckorna så är dom 400 kronorna spenderade alldeles i onödan. Så det är inte bara fisket som är dåligt, utan fiskare märker att det är väldigt svårt att få fisk så dom ringer och avbokar.

När dom ringer och avbokar så förlorar klubben mycket pengar, och förlorar dom pengar. Då finns det inga pengar att sätta i fisk för, så då kan det bli sämre året efter istället.

Så ni som läser detta, förstår ni vart jag vill komma?

Jag ber "Fortum" personligen att tänka till lite och kanske lyfta på arslerna  och se vad som händer i verkligheten.

Jag kan säga en sak, om högsta chefen på Fortum vore en fiskare så skulle det se helt annorlunda ut.

Då skulle det gå perfekt vatten i turbinen hela tiden, inget i luckorna på dagarna. Det skulle byggas vägar förbi kraftverkerna för fiskarna. Men nu är det inte så.





MVH ANDREAS "RIKTIGA" STEN!!!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar