fredag 29 juni 2012

Lyckad förmiddag, katastrofal eftermiddag.

Idag var den ännu dags för mig att fiska på "Notholmen" efter Lax. Dagen började väldigt segt med inge vatten i turbinen. Senare mot dagen så började huggperioden, sex laxar på land inom loppet utav knappt två timmar. 14.30 så börjar helvetet. Turbinen stängs utav till 110 kubik. Så kommer det att vara hela helgen. Nästa vecka så kommer det att gå 180 kubik på dagarna ända fram till 15.00 sedan stängs det utav. ( Enligt Fortum)

 

Ja som sagt så var det dags för mig att prova på fiskelyckan ute på "Udden" igen. När jag kom dit runt 06.30 så var redan Jocke, Fredda och Storås där. Det första jag ser är att luckan är av, samt turbinen. Värsta tänksammaste starten på dagen. Runt 09.00 så drar dom på vattnet i turbinen samt luckan. Men som tur var så gick det kanon vatten för både flugfiskarna och spinnfiskarna trots att luckan stod på.

Vi började alltså inte fiska förens ca klockan nio. Fredrik drog ganska snabbt på en Lax som tyvärr släppte efter ett tag. Sedan fortsatte det så, Fredrik kände fisk tre rundor i rad, men ingen på land:(
Alla valde att kliva utav under drillningen.

Helt plötsligt så drog Anders Karlsson (Vakten) på en liten större Lax, efter en mycket intensiv drillning med mycket nervositet så kommer det upp en kanon blank och fet Lax på 12.6 kilo.
STORT GRATTIS!:)




Precis när Anders hade fått upp den här och blivit fotograferad så står Niklas Storås och drillar fisk! Efter en ganska kort fight så kommer det upp en kanon blank Lax på 11.2 kilo!
GRATTIS!:)



Samma sak hände här, strax efter Storås fick upp denna så hör man en "vissling" ner ifrån spinnsträckan, då står Stefan Strandqvist och drillar fisk! Efter en ganska lång och otroligt spännande fight så får Stefan upp sin första för dagen och även för i år. En sjukt fin lax på 10.8 kilo! 
GRATTIS!:)


Efter alla Fredriks drillningar så smäller det äntligen på en lax som följer med hela vägen upp! Så jävla glad för din skull att du visar hur man skall göra:) Stort grattis! Vikt 4.3 kilo!:)


Sedan han jag fiska ett x antal rundor innan man ser Stefan stå och drilla fisk nere på spinnsträckan igen! Även denna fisk kommer med ända upp på land! Vikt 7.6 kilo! Stort Grattis!:)




Vid detta tillfälle så hade det alltså kommit upp fem Laxar på "Udden" största 13.3 kilo!
Men det var inte slut än!

Sedan tog det ett litet tag innan nästa fisk kom upp! Denna gången var det åter igen Anders Karlssons tur att dra på en Lax! Vi ser direkt att det här är den största för dagen! Efter en väldigt kort drillning efter kanten så kom det upp en otroligt fin Lax på 13.3 kilo!
GRATTIS!:)


Efter att ha pratat med Stefan om hans fiskar och drillningar så får jag en fluga utav han som han tycker att jag skall prova på flugsträckan. Jag hann nästan bara ner till kanten och lägga ut flugan innan det blir fyra rejäla "Tuggningar" och sedan gör jag mothugg! Upp hoppar en 16 + knallblank och fet som fan! Den knyckte på fint som fan, så många säger att denna sitter klockrent, och det kände jag redan att den gjorde:) Efter att ha drillat den i ca 30 sekunder så händer det som absolut INTE får hända! Helt plötsligt så så går tafsen av!? WTF!? Jag hade knappt någon press på den, lite lagomt sådär. Den var inte ner efter botten eller något, den var inte som en taggtråd innan, eller inte heller någon knut på den.

Utan den gick bara av? När man vevar in linan så ser man att tafsen har gått av på mitten? Det som var lite små misstänktsamt var att även Fredrik har haft utav tre stycken tafsar under dagen, och vi kör med samma material. Så jag kan säga att "Trabucko" är en jävla skitlina, många i Älvkarleby och Ljusne har slutat att köra med den för den håller inte för trycket. Det står att den skall hålla på 27.500 gram. Aa visst! Jag hade max 20 kilo tryck på den! Ändå går den av på mitten, så jävla less vart jag kan jag säga. Aldrig att jag använder den tafsen igen, inte efter jag har köpt ny alla fall:)

Så då förlorade jag ju flugan som jag fick utav Stefan, men så jävla snäll som han är så fick jag en ny fluga och även lite tafsmaterial utav honom. Dags för att nytt försök! Första kastet så smäller det igen! Jag tänkte att detta kan alltså inte vara sant, är säker till 99% att även denna satt rätt, alla fall runt munnen. Knyckte fint som fan! Men efter ett tag så lossnade den:(

Jag pratat lite med Stefan och sedan går jag upp för att ge hans fluga ett tredje försök! Direkt så känner jag att jag hakar i en fisk, så nu tänkte jag att nu är det kört med grejorna. Fisken drar direkt till ändan utav "Udden" när den kommer dit så går den fast i botten och nöter som fasiken mot stenarna på botten. Efter att ha kämpat med att få in meter för meter, så lossnar äntligen den. Nu tänkte jag att nu väl tafsen ha gått av, men nej då! Tafsen var lite som en taggtråd men det gick INTE utav alla fall, så nu vet jag vilken tafs jag skall köra med hädanefter. Tack för flugan Stefan och stort grattis till fiskarna!:)


När klockan vart 14.30 så började helvetet. Luckan stängs igen, samt turbinen!? Det går nu alltså knappt 100 kubik i turbinen och strömmen står stilla. Fiskarna blir alldels tokiga och vet inte vart dom ska ta vägen, det kokar utav Lax och Havsöring i älven. Dom är helt borta, hoppar upp emot land och överallt!

Vi hoppas så klart att det är bara kortvarigt men efter att ha väntat i ca 30 minuter så ringer vakten till Fortum för att höra vad det är som händer. Som svar får han att vattnet kommer att gå så här resten av dagen. Men det var inte nog! Hela helgen så kommer vattnet i stort sätt att stå stilla i Ljusne. 130 kubik MAX kommer det att släppas i Turbinen. Jaha?

Alla som har bokat i helgen kan det ju inte vara så jävla kul för eller, och INTE nog med det! Vi får även veta att till veckan så kommer dom bara att släppa vatten till klockan 15.00 på dagarna för att sedan gå ned till ca 100 kubik igen... Stämmer det så tänker jag INTE betala 400 kronor för att knappt få fiska halva dagen... Alltså det är helt sjukt!

Det är hemskt att vi Laxfiskare skall behöva lida bara för att det inte går något vatten i turbinen. Det är FRUKTANSVÄRT att vi skall behöva anpassa oss efter dom. Vi kan varken bestämma när eller vart vi kan och får fiska Lax. Utan vi måste anpassa oss efter hur vattnet går, det är inte sant. När man kommer och fiskar på morgonen så SKALL vi ha information om det kommer att gå vatten hela dagen eller inte. Det kan omöjligt vara svårt att få fram, för när man fiskar i Bergeforsen så får man ett "Schema" på morgon hur vattnet kommer att gå under dagen. Så det måste man kunna fixa fram även här i Ljusne. Men om det blir något som inte är väntat, så förstår jag.  

I morse fick vi informationen att det skulle gå över 250 kubik hela dagen ända fram till 15.00 sedan så skulle dom gå ned till prick 200 kubik till klockan 20.00 för att då sänka ända ner till 130 kubik. Inget utav det stämde till 1 %.
Utan 14.30 så slog dom av allt i stortsätt, jippi!
Men som jag sa, INTE värt att komma och betala 400kr för att kanske få fiska någon enstaka timma under hela dagen.


Som tur är så är det några få enstaka som vågar stå för vad dom tycker och säger/skriver. Jag är en av dom, jag tycker att det är bedrövligt och att det MÅSTE verkligen göras något åt det.
Har ni problem men vad jag skriver, så kom till mig och säg det face to face. Det sista jag vill är att höra det utav någon annan, för då kan det bli överdrivet m.m. Så kom till mig om ni har några problem med vad jag står för.


 

MVH ANDREAS "RIKTIGA" STEN!











4 kommentarer:

  1. Mycket bra Skrivet Andreas, bra att du säger vad du tycker, tyvärr få som gör det.

    Tyvärr så gör kraftbolagen som dom vill, Förjävligt !, kul att Laxarna är på hugget när Strömmen är rätt i alla fall.

    Keep up the Great Work ! :-)

    Jens

    SvaraRadera
  2. Tackar Jens! Det finns jämt folk som kommer att försöka att "tysta" en, men jag skall fortsätta med det jag har börjat! Jag kämpar för det jag tror på och det kommer jag att fortsätta att göra "No matter what".

    Hemskt att vi fiskare skall behöva anpassa oss efter dom, helt jävla sinnessjukt. Hoppas att flera människor i Ljusne som är fiskeintresserad vågar och hänger på mig och mitt arbete mot vattenkraften. MVH STEN!:)

    SvaraRadera
  3. Vad gör du i ditt arbete mot Vattenkraften ?, vad kan vi göra mera ?, nyfiken , vill gärna hjälpa till.

    SvaraRadera
  4. Försöker att få folk att fatta vad det Igentligen är som händer med våra älvar, förklarar att alla bolag bara är skit. De bryr sig bara om sig själva och inget annat! Jag vill ta det till en högre nivå men jag vetinte hur...

    SvaraRadera