söndag 19 augusti 2012

Fortum Anmäls För Miljöbrott!

Länsstyrelsen har lämnat två anmälningar som handlar om misstänkt miljöbrott till åklagarmyndigheten. I båda fallen är det Fortum Power Division som ska ha brutit mot lagarna.


Det ena misstänkta miljöbrottet handlar om en överdämning vid Lofsåns kraftverk. Händelsen inträffade 27 juli 2011. Enligt bolagets egen redovisning uppgick överdämningen till, som mest, 40 centimeter över tillåten dämningsgräns. Trolig orsak till överdämningen var tekniska problem med luckorna.

Bolaget har uppgivit att det inte finns några kända skador på omgivningarna till följd av det inträffade men länsstyrelsens miljöskyddshandläggare bedömer att det kan innebära brott mot miljöbalken.

Den andra misstanken som finns om miljöbrott handlar om ett oljeutsläpp vid Storåströmmens kraftverk i Ljusnan. Utsläppet inträffade 31 augusti 2011.

Länsstyrelsen fick då anmälan från SOS alarm om ett oljeutsläpp vid det aktuella kraftverket. Fortum redovisar att oljeutsläppet berodde på ett läckage som hade med de nya turbintätningarna att göra. Enligt bolaget handlade det om maximalt 100 liter olja som hamnade dels innanför sugrörsluckan och dels i kanalen nedanför kraftverket. De uppger även att de inte kan se att utsläppet påverkat miljön eller skadat något annat.

Även här väljer länsstyrelsens miljöskyddshandläggare att vända sig till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål med en anmälan för misstänkt brott mot miljöbalken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar