torsdag 25 oktober 2012

Ljusne | Stark Kritik!

Jag har grubblat lite på olika tankar dom senaste dagarna som har med fisket i Ljusne att göra. Allt från Vadning till Catch And Release!
 
Folk som flugfiskar i Ljusne vid Goudes och Snötippen förstör fisket så otroligt mycket tack vare att dom vadar ut och ställer sig där fisken normalt hugger och tar betet. Jag blir så förbannad när jag ser folk stå ända upp till där vadarna tar slut strax över bröstet. Jag menar följande, varför ska man gå så långt ut? Man får inge mer fisk, snarare mycket mycket mindre! När jag och mina kompisar fiskar där så står vi till knähöjd ungefär, och har ni följt rapporterna på antingen någon av våra bloggar eller på Ljusnesportfiskeklubbs hemsida så märker ni att det är VI ungdomar som totalt dominerar fisket i Ljusne när det gäller både Lax och Havsöring.
 
Det gör vi även tack vare för att vi fiskar där fisken står och inte vadar ut mitt i ingenstans. Nu dom senaste dagarna så har jag haft ett grymt fiske vid snötippen. Ca en 30 fiskar dragna på endast tre dagar, både Lax och Havsöring. När vi ungdomar fiskar så förstör vi inte stället med att vada sönder platsen. Det är helt annat om man ska vada ut till ett ställe och sedan stå till knähöjd, det är en helt annan liga. Men förstår ni vad jag menar?

NO GOOD!

 
OBS! Bilden är tagen från google!
 
Catch And Release är en annan fiskemetod som vi "Sportfiskare" har blivit alldeles tokiga av och tror att om man tar upp någon fisk lite då och då så dör stammen ut. Allt fler anser att man inte behöver klubba allt man får upp och det är HELT korrekt, men någon matfisk kan man ta upp utan problem.
 
"Catch And Release" är en jätte bra idè, men man MÅSTE ta det med måtta... Pratar man med vissa fiskare och säger att man har tagit upp en fisk så kan vissa nästan bli lite arg...
 Vad är det för fel på vissa människor, alltså helt ärligt? Men mycket beror väl på avundsjuka, men ändå liksom...
 
Appropå "Catch And Release" så har jag fått höra från fler och fler Sportfiskare runt om i Sverige att tack vare att man har börjat med Catch And Release på Gäddtävlingar så fångas det knappt någon gädda alls nu på tävlingarna ( Gäller så klart inte alla ställen) precis som att fisken har blivit van. Självklart är det bra att fisken får leva vidare, men hur kul är det att åka på en tävling och veta att med kanske lite tur så kan man få någon "Större" Gödda, det måste rent sagt vara helt bedrövligt! Jag skulle då inte åka alla fall, så mycket kan jag säga!
 
Innan jag avslutar detta inlägg och går och lägger mig så vill jag säga en sak till vissa som fiskar i Ljusne. Kan ni INTE bli glad för att andra får fisk så behöver ni inte vistas vid älven överhuvud taget. Kommer det ungdomar och fiskar bortifrån och vill ta upp någon Lax eller Havsöring som är lite färgad så låt dom förfan göra det utan att gnälla så mycket, va GLAD för deras skull istället för att göra så dom kanske inte kommer hit nå mer!

Jag träffas nya folk vid älven nästan varje dag, några har frågat mig om man vågar ta upp någon färgad fisk pga att dom har hört att det blir sådant snack om man gör det. Sådant vill vi väl undvika!? Eller?! Herregud asså, tänk till lite innan ni öppnar käften till en 12 åring som ÄNTLIGEN har fått sin första Havsöring (BRUN) och vill ta upp den. Var glad för hans skulle istället för att hålla på och babbla massa skit.
 
Nu har jag fått sagt mitt.

MVH ANDREAS RIKTIGA STEN
9 kommentarer:

 1. så jävla sakta som folk rör sej i ljusne så lär man ju förfan gåförbi dom på utsidan!

  SvaraRadera
 2. Bra sagt Andreas.
  Har fiska nu nån i höst i ljusne å tycker det är ett jävla snobbfiske å snackande om andra.
  Tycker inte man ska ta upp lekfisk men vart fan ska den leka i ljusne nånstans. Vill nån ta upp nån svarting gör dä då, ingen ska bry sig tycker jag.
  Å gäddkramare är ett släkte för sig själv.
  / Henric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Mm tyvärr så är det sjukt mycket "snack" runt fisket, men det är tack vare all avundsjuka som tyvärr jämt kommer att finnas inom fisket.

   Radera
 3. Har tyvärr varit lite som du beskriver i Ljusne under ganska lång tid..En massa jävla snobbregler,och hel del "världsmästare" som tror och tycker att det skulle vara något gentlemannamässigt över att släppa tillbaka 100% av all fisk.
  Vilken betydelse skulle det ha i Ljusne??
  Skit fullständigt i vad andra säger/tycker vid älven så länge det inte är konstruktivt eller positivt,och fortsätt ta någon matfisk då och då!.
  Skulle gärna se att det plockades upp mängder med Lax så kanske det skulle bli ett bättre havsöringsfiske på hösten där!.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Du förstår vad jag menar, bra där!

   Radera
 4. Ja det kommer att bli annat 2013 för då löser jag kort då åker alt som är lovligt upp det dan ni ge er på, skiter i vad dom tycker och tänker, har man kort har man rätt att plocka upp sin ranson för det finns så det räcker och blir över.

  SvaraRadera
 5. Det här kommer du att få ta en hel del skit men stå på dig grabben.
  / Henric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe jorå, skiten har både kommit å gått. Men kan man ge kritik som jag nu gör så måste man även kunna ta kritik:)

   Radera