torsdag 15 november 2012

Det Händer Grejor!

Uppdrag Granskning nästa vecka, "Om den vilda Östersjölaxens utsatthet"

Uppdrag Granskning nästa vecka, \
Elfiske i Kågeälven med Thomas Johansson, Fiskevårdsansvarig Kågeälven (och representant Östersjöälvar i samverkan).
Foto: Sven Bergman
På onsdag den 21:a november kl. 20.00 är det obligatorisk för alla vänner av den vilda Östersjölaxen att slå på tv:n på kanal 1 för en timme av Svt:s Uppdrag Granskning.
Dom två prisbelönta journalisterna Sven Bergman och Fredrik Laurin redogör under programmet för hur illa ställt det är med vår fiskeripolitik och hur det drabbat den vilda Östersjölaxen, men programmet stannar inte där… Herrarna visar även på hur det skulle kunna vara i en bara något bättre värld med en rätt skött laxresurs och hur den samhällsekonomiskt skulle kunna vara en oändligt mycket bättre ”affär” till förmån för alla!

 Exempel hämtas från bl.a. Skottland som förvaltat laxen och fisket så väl att detta inbringar mycket stora pengar årligen samtidigt som laxbeståndet stärkts! Något som känns väldigt avlägset i Sverige och för Östersjölaxen….

Under programmet får ett antal intressenter komma till tals såsom yrkesfiskare, sportfiskare, forskare och politiker. Det ska bli extra intressant att höra vår Landsbyggdsminister Eskil Erlandssons uppfattning om vad som gått snett och vilket ansvar vår högste ansvarige politiker tar för situationen.
Uppdrag Granskning vill med detta program väcka diskussionen om hållbarheten, eller kanske snarare ohållbarheten, i hela vårt Svenska fiske med laxen som exempel.

Det är verkligen roligt att laxen det sista året fått så mycket uppmärksamhet och till detta kommer nu en timme Tv på bästa sändningstid om laxens utsatta situation. Kanske kan vi äntligen få upp laxfrågan på agendan även hos gemene man, dvs hos dom som inte redan är engagerade och insatta i hur illa det verkligen är!

Att vi själva på +FishEco fått berätta vår syn på saken för Uppdrag Granskning har varit en förmån.
Inte missa detta, kl 20.00 på Svt Kanal 1 onsdagen den 21:a november.
//Jan O +FishEco

1 kommentar:

  1. åååh... blir att bänka sig framför tvn! Bra att detta lyfts fram!

    SvaraRadera